Investeren in aantrekkelijkheid loont

Geschreven op 11 augustus 2015

 

Het artikel verwijst naar cijfers van de Studiedienst van de Vlaamse regering (SVR). Eén op zeven bewoners van de Vlaamse (centrum)steden zegt de gebouwen in zijn buurt niet mooi te vinden. Het percentage variëert wel tussen 5,4% (Brugge) en 19,4% (Antwerpen). Eén op drie van de ontevreden stedelingen wil om die reden verhuizen.

 

Iets vergelijkbaars is terug te vinden in dorpen. Uit onderzoek bij grensdorpen in de Westhoek bleek tussen de 12% en 18% van de bewoners ontevreden te zijn met hun ‘woonomgeving’, versta het 'landschap' of de gebouwen met de buitenruimte.  Of ze hierdoor wilden verhuizen, werd niet gevraagd.

 

Of mensen een omgeving mooi of lelijk vinden, hangt van zo veel verschillende elementen af die tijds- en persoonsgebonden zijn. De toeristische sector probeert natuurlijk het oordeel van de consument te vormen door lijstjes te publiceren van aantrekkelijke en niet te missen bestemmingen. Zo is er in Wallonië al sinds 1994 een vzw die ‘les plus beaux villages’ promoot. Het tegenovergestelde bestaat ook. Animo creëren rond plekken die ‘lelijk’ zijn, zoals in Kortrijk en Nederland.

 

Zinvoller is het om te weten of ’het goed in elkaar zit’ wat meer is dan mooi. Vitruvius schreef het al in 29 v.C.: een ontwerp moet naast 'schoon' ook 'stevig' en 'bruikbaar' zijn. Een dorpsontwerp gebaseerd op die regel, zal mensen en investeerders aantrekken. Zo verlevendigde Aubel (provincie Luik) na de heraanleg van de dorpsmarkten in de kern enkele jaren geleden. Het doorgaand verkeer werd aangepakt en een nieuwe woonstraat aangelegd. Bezoekers appreciëren het dorpszicht en de winkels, horeca en markten doen goede zaken. Aubel, vroeger een slaperig dorp met emigratie, nu een aantrekkelijk centrum met investeringsmogelijkheden. Als lelijkheid mensen misschien doet vluchten, is het bijna zeker dat ‘aantrekkelijkheid’ mensen doet toestromen. Of zoals Hilde Schelfaut (SVR) zegt: “Het loont dus voor beleidsmakers om te investeren in aangename en leefbare wijken.”

 

Referenties:

Eckert Maxie, Stedeling vlucht voor lelijkheid. De Standaard 8 augustus 2015

Thissen Frans & Marieke van der Meer (2013) Dorpen in de grensstreek van de Westhoek. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

De mooiste dorpjes van Wallonië